четврток, 17 април 2014  ::  Бр. 15553
Маркетинг Контакт Импресум Претплата Пријатели Архива
Излегува секој ден освен недела. Првиот број излезе на 11.11.1963 год.
Изјава на денот
Македонија под снег. Април не платил пролетарина
НАСЛОВНА Вести Економија Скопска Балкан и Свет Култура Спорт Забавна Од почеток Видео


Објавени имињата на Ѕидот на срамот!


Речиси 15 лекари од примарно и секундарно ниво се соочија со раскинување на договорите со Фондот за здравство, а десет јавни здравствени установи заработија највисока казна и се најдоа закачени денеска на "Ѕидот на срамот". Овие податоци ги објави Фондот за здравствено осигурување во соработка со Министерството за здравство за начинот на кој се практикува медицината во земјава.

Идентитетите на лекарите кои се најдоа на овој список, наводно, според Фондот, не работеле совесно, односно, еден отварал ретроградно боледување, негов колега наводно фалсификувал потписот на осигурениците, а имало и лекар кој го злоупотребил факсимилот, па ординацијата која работела без медицинска сестра или лекар, неовластени лице давало здравствени услуги во здравствената установа и ординацијата не овозможила да се изврши контрола.

Имињата на лекарите и јавните здравствени установи за прв пат јавно се објавени на веб-страната на Фондот за здравство, каде сите можат да отворат и да ги прочитаат нивните имиња. Со лекарите во примарна здравствена заштита на кои им е раскинат договорот, по рок од месец дена по нивно барање веќе им е склучен нов договор и повторно работат како избран лекар.
- Ѕидот на срамот нема за цел да ги навреди, туку да ги опомене лекарите, бидејќи во согласност со Законот за здравствено осигурување доколку лекарот повторно го направи истиот прекршок со второто раскинување на договорот ФЗОМ повеќе не склучува договор со таа здравствена установа. Затоа многу е важно посочените лекари повторно да не направат прекршок - се наведува во соопштението.

Кога од Фондот за здравство известија дека лекарите ќе бидат ставени на Ѕид на срамот", тие таквата одлука ја дочекаа на нож и сметаат дека тоа е инквизициска работа од 15 век.

Статијата е прочитана 7234 пати. #

Зошто мојот коментар не излегува на Web страницатa?

Оставете коментар за објавената вест
Сите полиња се задолжителни!

Од кого:


Коментар: 


*Ве молиме впишете ја шифрата и притиснете испрати
ASP CAPTCHA Generator 

    
cone nushi, 20.07.2012 00:45:01
vo zidot na sramot treba da se stavi , misterstvoto za zdravstvo , fondot za zdravstvo , i premierot , zos eden lekar specialist zema plata kolku eden salterski rabotnik vo banka ili vo posta
20.07.2012 00:45 | (62) | Like
Daniela, 20.07.2012 00:04:15
Navisitina, e potrebno, vakvo nesto.So ova ke se napravi,lekarite da rabotat posovesno,a pacientite,da bidat pozadovolni.
20.07.2012 00:04 | (163) | Like
 

 

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ
 
 

Снег на Водно
Блесок 10
Марфи
Колку помлади, толку подобро.