понеделник, 06 јули 2009  ::  Бр. 14143
Маркетинг Контакт Импресум Претплата Пријатели Архива
Излегува секој ден освен недела. Првиот број излезе на 11.11.1963 год.
 
НАСЛОВНА Вести Економија Скопска Балкан Црна хроника Култура Life Style Спорт Stars Свет Од почеток Видео


РАЗГЛЕДНИЦА СО ДВЕ ЛИЦА: НЕ Е ПРАШАЊЕ ДАЛИ, ТУКУ КОГА ДА СЕ ОДИ ВО ОХРИД


Плажите светски - градот селски!


Приказните дека море си е море, а езеро е алтернатива за сиромашни, е самопрезир типичен за балкански народ. Пола Австрија, Канада па и комшиската Америка, летува на езера, и тоа се смета за господски избор, насопроти печењето на радиоактивно сонце. Охрид, за жал, е на пола пат до туризам. Плажите стануваат светски, но останете околу нив, и држете се подалеку од градот Охрид


Има и добра и лоша вест од охридската разгледница. Со која да се почне? Да почнеме од лошата вест, па на крај да се релаксираме со добите абери.
Градот Охрид е сериозно загрозен. Кога ќе се погледне што се случува во Охрид, не е чудо што две години по ред УНЕСКО се заканува дека на Охрид ќе му ја земе лиценцата за светски заштитено културно место.

Главната улица, Туристичка, не е веќе Охрид. Таква калакурница од смешни згради, дивоградби, самозаградени балкони, има и по главните улици низ македонските паланки - од Крива Паланка, Пехчево или Валандово, па се до поголемите села од типот на Липково. Она што градските власти на Охрид го дозволиле со изградба на се и сешто по главната, Туристичка улица, е злосторство за оваа заштитена градска архитектура. Од објектите изградени последниве десетина години по централната охридска улица нема ниту еден кој е во согласност со стандардите - по квалитет, дизајн и намена да бидат во согласност со стилот на автентичната, охридска архитектура.

Напротив, селески фасади со прикрпени балкони, кич натписи за фирмите што ги граделе, дуќани за бофл роба во приземјето... грозно. Во многу случаи и мизерно. Оваа корупција со јавен, историски имот на овој историски град, градските власти со ниту еден затвор не можат да ја платат. Заедно со затворот за сторителите - тоа треба да се руши. Од корен. Се гледа дека градоначалникот е партиски другар на Бучковски и Заев. Оние, што за пари, даваа се што од нив ќе се побара.

Охридската гимназија, и како содржина, и како објект, е културен споменик. Кога ќе видите како пред неа се наредени што билборди, што диви билборди, од кои споменикот не може да се види, и дуќанчиња од отпаден лим... и Крива Паланка, и Пехчево за Охрид се - метрополи!
Сите улици од Туристичка кон езерото се неуредни, тревата не е искосена, ѓубре има околу зградите и дуќаните, се паркира на диво, смрдат скари по објектите, се давале дозволи за дуќани без оглед на станбената намена... што е ситуација слична и со кејот, на кој се продаваат неоданочени панаѓурски дрангулии, маици, гаќи... нема градски информатор, нема општонаменски туристички центар, нема музика под контрола да не им смета на другите... главната улица, Чаршијата, е прекриена со таканаречен мермер кој во лето се загрева до шеесет степени. По главната улица има дуќани во кои, речиси без исклучок, се продава фалсификувана турска роба. Гардероба усмрдена од магацински нафталин, со лажни марки на Версаче, Долче и Габана, Трусарди... кои се очигледен фалсификат. Има ли воопшто пазарна инспекција во Охрид?
Ни во очај во Охрид не купувајте гардероба, техника или храна што се продава на улица. Тоа е поголем ризик од птичји и свински грип, заедно.

Архитектурата, дуќаните, сообраќајните решенија во Охрид смрдат на тешка корупција. Тоа се гледа со голо око. Особено ако во Охрид сте оделе и порано, пред периодот од седум, осум години наназад.

Кога ќе се свртите околу плоштадот ситуацијата е уште поочајна. Мрак, евтини тезги со диви продавачи, пластична амбалажа собрана по кејот и околу кантите за ѓубре кои се веќе преполни, прескапи паркинзи на кои има повеќе таксисти отколку туристи. Од добриот, стар Охрид во центарот останата е познатата аптека, рестораните Далга и Момир, а Антико кој плаче барем за козметичка обнова... и толку. Се останато го има и во Крива Паланка, Пехчево и Липково. Просто е болно кога ќе се види како градските власти давале дозвола да се продаде, за кафана или дуќанче со турска роба, секое ќоше од Чаршијата и центарот. Го продале секое ќоше, и сега таму веќе нема град. Паланка останала.

Смрдеа, пластични тоалети, дивоградби, турска фалш стока... реклами, натписи на дуќани по извиткани лимови, неписмени информации, со рака и четка импровизирани реклами, без логика и правила... каде отиде Оној Охрид?!
И згора на се, дивите сместувачи што без данок и гаранција ви продаваат соба по станови и куќарки, со цена за десет евра, и нагоре, за една вечер.
Патот од Охрид до Свети Стефан е запуштен. Тревата е дива, растена по метро, полна со отпад и шут по патот. Дури и тревата помеѓу двете страни од таа прометна улица не е негувана. Таблите за хотели се поставувани без план, ред, естетика и стручен надзор. Тоа градските власти не смеат да го дозволат. За Охрид да биде историски Охрид, даваат пари и другите, а не само охриѓани.
И корупција, и свети корупција, ама сакаме да видиме дека во ова држава, особено во историскиот Охрид, има и друга власт, а не само локална.
И Свети Стефан, убедливо најсодржинска локација на Охриското Езеро, е под влијание на сељачаната, и корупцијата од градските власти. Некогашните, работнички одмаралишта како Жито Лукс, Интеримпекс, Бетон, Студентско... се приватизирани, но функционални со различен успех.

Смрдеата на сељачана, паланечки менталитет и корупција, која го полни Охрид, добацува и до Свети Стефан. Таму има тип, што има двоспратна куќа на која претенцизоно е закачена табле со дури четири ѕвезди, и натпис Хотел Свети Стефан. Ни помалку, ни повеќе. Куќата е на раскрсницата од главната улица кон езеро. На самата раскрсница истиот самоволно обележал шест места за свој паркинг. На просторот за улица! Типот, велат, работи во Управа за јавни приходи Охрид. Сам себе не се контролира, сигурно. Пред истата градба, кон плажа, типот закупил простор и малку му е сето тоа, забетонирал едно-два метра долж плажата, за да си постави маси од кафаната. Ужас.

Узурпирани бетонски површини има и на плажата пред хотел Орце Николов. Никој не реагира. Корупција до балчак. Свети Стефан врие од дивоградби, продавничиња од отпаден лим без ред, естетика. Дуќани со фалш стока. На крајот од најубавата плажа во Охрид, светистефанската, помеѓу плажата пред Застава и детскиот младински хотел, група локални охриѓани заградиле дворови веднаш до езерото. Насадиле пипер, патлиџан, меѓу крпеници од куќарчиња, стари аута како една пеглица... на плажата на Специјална детска болница, една од најубавите во Охрид, има повеќе отпадни пластични шишиња, отколку во сите околни контејнери - заедно. Над иљада! Корпција е и што со години Специјалната детска болница е затворена. Објектите руинираат. Даваме даноци деца да одат таму на летување и лекување, а не некоја охридска бараба да чека, и дочека, објектот да се приватизира и претвори во профитен панаѓаур.
Со ваков, паланечки Охрид, градските власти ќе асоцираат и привлекуваат сиромашни, и очајни туристи без пари, и без моќ да влијаат на развој на туризмот.
Но, Охрид има и шанса.

Една од најпродуктивните идеи на оваа Влада е да се дадат под закуп плажите во Охрид на приватни лица. Лагадин е навистина изменет на подобро, од корен. Лагадин, од почеток, па се до Пештани, има уредени плажи, добра музика, топ услуга... како во било кој добар италијански, или шпански туристички центар. Над стандардите, и нивото на грчките плажи. Слична, добра ситуација е и со целиот комплекс на Инекс Горица.

Плажите на Свети Стефан, од хотел Силекс, па до Славија и понатаму, се на истото високо, а во делот после Славија дури и луксузно ниво. Она што недостасува за комплетно уживање е плажите да имаат јавни тоалети, плутени обележја од кои натаму се плива на свој ризик, но зад кои никој не смее да доплови со чамец или, не дај Боже, со скутер. Најпосле, мораат да имаат и професионални спасувачи, и барем една медицинска екипа на неколку иљади капачи. Тоа не е многу пари, ама дава заокружување на целосната претстава.

Одлично е и во Градиште. Свети Наум, со потполна одговорност, едно од најубавите туристички места на Балканот, со квалитетот на Свети Стефан, Бодрум или грчките острови, мора да се земе и преорганизира од ново.

Военото одмаралиште е носечко за летувањето. Бара целосно нова организација, по можност од странска стручна институција, подигање на цените и нивото на услуги. Високо ниво има ресторанот на Островот пред, или под, манастирот Свети Наум кој веќе сега е на ниво над македонските критериуми.

Во Свети Наум не смее да има панаѓури, тезги со дрангулии, фалс маици и слична гардероба. На тоа место не му доликува таков третман. Не можете да одите во лулката на македонската писменост и култура, поиминувајќи низ шпалир од лажни сребрени ланчиња, бакарни икони и пластични школки, тезги со скара направена од месо кое никој, никогаш не го контрилирал. Хотелот во манастирот е добар но, плажата пред Свети Наум е во очајна состојба. Паланка, пар екселанс. Свети Наум или ќе го има, и ќе оди таму кој сака да ја види Македонија низ времето, или да го затвориме и целосно да го оставиме ливада за панаѓури.

Во Охрид вреди да се оди. Но заобиколете го градот. Тоа веќе и не е град. Со мали исклучоци, од Свети Стефан, Лагадин и Градиште ќе видите фајде во секое време. Во најголем дел има одлична понуда за уживање. Приказните дека за тие пари има добри места и во Грција, не се точни. Нема за тие пари такви добри места во Грција, во тоа можете да верувате на збор. А и приказните дека море си е море, а Охрид е сепак езеро, се паланачки. Прво, сте се прашале ли зошто богатите одат на летување во бањи, езера, па и на планини? Зошто местата околу канадските острови заработуваат повеќе од летувалиштата на морската Флорида? Не се луѓето глупави, ни сиромаси, да избираат езера наместо море.

Мал совет за подобриот дел од охридската понуда. Нема јавни тоалети, и паркинг. Прескапи ви се лежалките на плажа. Сто и педесет денари по човек е многу пари. Една фамилија треба секој ден, само за столови, да плати петсто денари. За тие петсто денари трите члена ќе седнат во првата кафетерија, и ќе имаат ем маса, ем пијачки цел ден, а столовите на плажа ќе ви останат празни.

Јас во Охрид ќе одам. Подалеку од градот, поблиску до езерото.

(Д.П.Л)

Статијата е прочитана 15911 пати. #

Зошто мојот коментар не излегува на Web страницатa?

Оставете коментар за објавената вест
Сите полиња се задолжителни!

Од кого:


Коментар: 


*Ве молиме впишете ја шифрата и притиснете испрати
ASP CAPTCHA Generator 

    
daniela-germany, 06.07.2009 12:58:51
ne sum bila odamna vo ohrid,ama kako sto kazuvaat i se gleda deka ne e kako porano,grevota.......
06.07.2009 12:58 | (66) | Like
ole, 06.07.2009 12:56:18
jas ednas bev na odmor vo ohrid i nikogas poveke.od ednostavna pricina.nemaat osnovna kultura.toa za niv e mislena imenka.tocno e deka te gledaat samo kako para,ti gledaat vo fildzan dali si go ispil kafeto,iako si sednal samo deset minuti.poracuvas sok,nekolku pati se vraka da vidi dali so go ispil.a za topla voda i da ne zborime.moravme da se pregovarame so cenata za da imame topla voda.nema kraj za neprijatnite situacii.slednata godina zaminavme so drustvoto na more,ako ne veruvate,zaminete barem dva dena vo antalija vo turcija,za koi pari,koi uslovi gi imate.plus i shoping .koga se vrakate,ednostavno vi e krivo sto ste zaminale.
06.07.2009 12:56 | (52) | Like
Nikola, 06.07.2009 12:33:34
Ohrid e prekrasen... samo bez ohriganite vo nego... Pozdrav
06.07.2009 12:33 | (35) | Like
mene, 06.07.2009 12:30:57
Navistina ne me interesira dali ke odis vo Ohrid, dali podaleku od gradot ili poblisku od ezeroto, no se nadevam deka ke go promenis agolot na gledanje na rabotite. Ohrid e prekrasen Grad.
06.07.2009 12:30 | (32) | Like
kumanovac...............GOLA CICKA NEMATE NA PLAZA BE I VIE STE MI TURISTICKO MESTO!!, 06.07.2009 12:27:59
Alooooooooo ej osvestete se u Ohrid na vikend ne se ide, a ne pak na odmor. Na nisto ne lici nema hotel so 5 zvezdi kako prvo, mesto pesok na plazata kamenja vo gazot se pikaat, 250 denara red bull pa ne e Spanija ovaa be majmuni, cena za smestuvanje vo dekemvri e 500 denari i vo juli isto, nema logika! GOLA CICKA NEMATE NA PLAZA BE ALOOOOOOOO STRANCITE SAKAAT NUDIZAM DA GLEDAAT, MACINJA GOLI A NE STARI BABI!!! Za isti pari nekoj sto ke gi dade u toj zugav Ohrid 200 pati podobro ke si pomine vo Bugarija ili Turcija......I ne go mesajte skopje be ohrigani za ohrid se zboruva tuka za sugaviot ohrid....
06.07.2009 12:27 | (42) | Like
Toшо, 06.07.2009 12:20:22
За плазите немаат сите ист третман,на пример Корали под итно треба да му се земе на концесионерот,ама ништо не влозил дури и ги издава шанковите ,а го гледам вцера на ТВ и се зали,па треба сите да стават ограда покрај патот,да не се дига прашина,да се обелези езерото каде тоцно мозе да возат цамци,хигиената секој ден да биде надгледувана од инспектори во моментов е басибозлук
06.07.2009 12:20 | (45) | Like
milevski, 06.07.2009 12:19:48
ova god e posledna ohrid da fati nekoja para po ukinuvanjata na vizite ohrid ce bide kako vo 80etite koga imase po 50etina shetaci na kejot navecer koga i soto i rogato zaminuvaa za grcija pa makar i na 2 dena ko kracite i solun.
06.07.2009 12:19 | (33) | Like
AMAN! Jas sum skopjanec si go sakam Ohrid i tamu ke letuvam...dosta se jademe i prepukuvame megu sebe, pogotovo dosta vie ohriganji, koj vi e kriv sto Sk e glaven grad, 06.07.2009 11:44:39
AMAN! Jas sum skopjanec si go sakam Ohrid i tamu ke letuvam...dosta se jademe i prepukuvame megu sebe, pogotovo dosta vie ohriganji i bilo koi drugi od vnatresnosta, koj vi e kriv sto Skopje e glaven grad!! Treba sloznost, ama tesko so nekoi.......
06.07.2009 11:44 | (38) | Like
Struzanec, 06.07.2009 11:38:00
Ocigledno vasiot novinar Ohrid go gleda so negativen stav, i veruvam ne e ni biden vo poslednite nekolku godini, zasto ne ja kazuva vistinata. Ohrid e eden od najuredenite gradovi vo drzavata i e primer na domacinsko i odgovorno vodenje na ovoj nas Makedonski ,,BISER,,. Pandan - dojdete vo Struga ima sto da vidite...
06.07.2009 11:38 | (65) | Like
vladimir, 06.07.2009 11:34:23
Cista vistina......ne treba da se lutime,Ohrid e sepak nas,a nekoj napisa nesto za Grcija,imaat more inace se polosi domakini od Ohrigani ama pusto Makedonce............
06.07.2009 11:34 | (28) | Like
ch, 06.07.2009 11:26:42
Gospodinot D.P.L ne mije poznat.Ali da ima vistina sto je napisano to je tocno.Ohriganka sum ziveeam dolgo vreme nadvor i ne doagam cesto posto mojite odmori gi pominuvam doma na more ili vo druga drzava, kontigent. Me zgrozuvaat dosta raboti i se prasuvam kako vo EU, i cenite po EU.Dali se znae kakvi se cenite vo EU. Za ona sto se nuduva ne je ni 1Euro vredno a kamo li poveke.Zalosno sto postana od mojot sakan ohrid.Nekoj ke recit kako mozam da pisuvam za mojot ohrid ako go sakam taka mnogu.Ubavo taka da se napravi pravi UNESKO grad ane na sekoj cekor limeno kafule.Dali nekoj se prasal kakva je higijenata dali pominuva inspekcija ili je vazno da se zema para i ajde cigansko naselje.Ne je poveke ohrid onaj koj go ostaviv, zal mi je se upropasti.Onije tezgi na kejot neim je mesto tamu ima pazar, ali izgleda na gradonacelnikot mu je vazno da se kasira.I toj je kriv za toj ohrid, skopjani ne se krivi iako negi obozavam mnogu ali se vo pravo.Sramota, sramota i sramota.
06.07.2009 11:26 | (35) | Like
НинаодСкопје, 06.07.2009 11:13:17
Па незнам баш..Онака убав еградот али треба повеке да се влозува бидејки тој ни е некако најубав во македонија!Одите во селата ако нејкете во градот тие се барем пристојни!
06.07.2009 11:13 | (39) | Like
охрид, 06.07.2009 11:11:17
Вистина е дека последниве години градов е уништен,но самите охриѓани си се виновни за тоа давајќи го својот глас за "селоначалникот" петрески и на тој начин ја легализираа урбаната мафија и сега ќе си трпат уште 4 год, а до тогаш унеско ќе има време и да не избрише! и замислете истиот тој ацо петрески постојано изјавува дека владата фрлала пари на колиби и камења со тоа што ги реконструира плаошник,тврдините,островот и заливот на коските...па да му ги дадеме него парите усте еден селски облакодер да ни кренит а пред него бавча,зошто човекот не е од охрид и не го осеќат како вистинските охриѓани.
06.07.2009 11:11 | (28) | Like
zarko, 06.07.2009 11:08:10
kolku za informacija do OHRIGJANKATA....ne e nisto licno g-gjo ili gospogjice...LICNO mi se desilo da mi naplatat pivo 120 den a vo cenovnik da e 100...LICNO mi se desilo da me ukradat u kafana 2 kafinja....LICNO mi se desilo da platam 500 denari za spienje a smeev da se istusiram posle 22 posto togas e evtina struja...LICNO sum platil nebulozna suma na pari za parking...LICNO go imam videno haosot kaj sv.Stefan...LICNO sum platil hotel so cena ednakva u opatija u centar...LICNO mi se desilo da prijavam krazzba na kelner vo kafic i od ovlastenoto lice koe isto taka LICNO go plakjam so svojot danook,i mi bese receno: "am so da ti praam"...LICNO plativ kazna za nenosenje pojas kaj pazarot ,kade sto znaete deka ima 1000000 nepravilno parkirani koli....taka da "ohrigjanke"...nisto LICNO ne sfakjajte vie...isuvisse LICNO mi se desile vistinite napisani gore...na ohrid kje mu treba mnoooooogu vreme da me vidi mene i takvite ko mene sto si gi cenat parite i za istite trazat ako ne nasmevka b
06.07.2009 11:08 | (47) | Like
Sillent Hunter, 06.07.2009 11:04:08
kakva losa propaganda be, se nekoj drug vi e kriv, i sto da cenime be, vasata nikakva usluga ili nenormalnite ceni, abe svestete se oti vie sami si go rusite standardot, si gi brkate gostite i vi ostanuvaat tuka normalno, frenka turistite.
06.07.2009 11:04 | (38) | Like
ohriganec od daleku, 06.07.2009 10:51:49
potpolno se soglasuvam so Vas gospodine, novinar, jas ova go prokomentirav pred nekoja godina i togash bev praten da se vratam od kade sto sum doshaol, toa deka ne ziveam redovno vo gradot, no vistinat e vistina, grdot er namravent chist gradezhen kriminal so koj nekoj debelo se obogatil,
06.07.2009 10:51 | (39) | Like
megi, 06.07.2009 10:51:32
me raduva sto sepak nekoj napisa vakva statija. Sto so godini ne mozeme da gi vidime drvjata od sumata odnosno Ohrid od ohrigjani.Jas go pametam Ohrid od pred 20 godini, prekrasno turisticko mesto,seuste nenagrdeno so gradbi, dogradbi,Ohrid so starata ohridska kaldrma i ezero kakvo nema na svetot. Potoa stanavme nezavisni, se menuvaa partii i gradonacalnici , sekoj so svoja "vizija" za sopstvenata idnina i za ostavanje na Ohrid -bez idnina. Sramota
06.07.2009 10:51 | (32) | Like
Атанас-Скопје, 06.07.2009 10:33:47
Малку повеќе внимание на хигиената и уредувањето и се ќе биде ОК. Нормално за тоа ќе треба малку време. Не е Охрид на рангот на едно монденско летувалиште од морските краеви, но искрено Охрид се развил многу за овие 10 - 15 години. Кој знае, можеби за пар години ќе биде уште подобро. Секако треба време за тоа, и пред се стручни луѓе од областа на туризмот.
06.07.2009 10:33 | (34) | Like
citatelka, 06.07.2009 10:18:38
Lani bev vo Ohrid kon krajot na avgust i plakav 400 den od krevet. Na plazata vo Trpejca ne najdov nitu edna soblekuvalna, pa se presoblekuvav vo toalet vo edno kafance. Na vtorata plaza vo Gradiste imase soblekuvalni, ama nekoj gi koristel namesto toalet i ne bese vozmozno da se doblizis do niv, a kamo li da se presobleces, pa se presoblekuvavme drzejki si peskiri eden na drug. Vo crkvata gore vo sv. Naum se naplakjalo 250 den. za vlez, ama otkako pocnavme da se raspravame so eden od vrabotenite, ne pustija bez da platime za vlez. Sosema sprotivno pak koga bevme vo eden restoran i edna picerija vo striot del na Ohrid, uslugata bese na perfektna. Takvi pici i furnarini so sirenje vo grne nema nikade vo Skopje. Taka sto sekoe iskustvo e individualno. Spored mene plazite vo Ohrid ne se nesto posebno, a cenite im se ko da si u Spanija. Ama zatoa stariot del od gradot si ima svoja magija so koja voodusevuva i se nadevam deka nikoj nema ni da se obide da ja unisti.
06.07.2009 10:18 | (42) | Like
HBG, 06.07.2009 10:05:33
Dojde vreme i jas najnacionalist Ohrigjanec da se slozam so statija so ja imat napisano Skopjanec vo vrska so Ohrid. Statijava e na mesto, 100% si vo pravo, a dali ke e ova losa reklama za Ohrid vo tek na sezona, neka mu ja cuknat gla`ta gradskite vlasti i gragjanite.
06.07.2009 10:05 | (28) | Like
lihnida kajce veslase..., 06.07.2009 09:59:20
Ohridska prikazna vo ne znam koe prodolzenie. A konstataciite recisi identicni. Taka, tekstot mozese da bide i dvojno pokratok za da se iznesat tie. Sepak, bi rezimiral i jas kako citatel. Pod prvo treba da se resi problemot so korpite za otpadoci (znaci, higienata), so parkiranjeto (duri i na tie plazi sto gi fali avtorot pakrkiranjeto e katastrofa-treba da si vistinski vozac na kamel-trofi za da parkiras vo nekoe nivce i da platis debelo), so ureduvanjeto na plazite. Se drugo (visoki ceni, turisticka ponuda, prenatrupanost so gradbi , infrastruktura i sl) treba planski i analiticki da se razgleda i postavi kako prioritet za uspesen turizam
06.07.2009 09:59 | (34) | Like
ditomk@yahoo.com, 06.07.2009 09:56:13
pa i ne mora da doagjas ni podaleku , a kamo li poblisku do ezeroto,ke go zagadis?
06.07.2009 09:56 | (39) | Like
TaTa nl, 06.07.2009 09:53:34
Vistinito i realno no da ne zaboravime deka do ova deredze dojde od ko e gradonacalnik sdsovec koj za zal nikoj nisto ne mu moze pa si pravi sto saka.
06.07.2009 09:53 | (55) | Like
Некој, 06.07.2009 09:53:23
Ма не е само Охрид.... цела Македонија ни е обична Паланка, поготово Скопската Паланка
06.07.2009 09:53 | (48) | Like
Ohridska Dijaspora, 06.07.2009 09:48:28
Sekoja cest za natpisot. Ohrigjanec sum so se potesko mu pagja vrakjanjeto doma. Da bideme realni deka Urbanata mafija caruva, deka i ne moze od seljak gradonacalnik da ocekuvas da napravi nesto....ili so bi rekol prof.Kiceec, "seljaci ne pravete od gradov stala, zatoa sto vo nego ke ziveete vie...govedata". Dali ima nekoj nad gradonacalnikot i negovite desni race Cingo, Alce....nekoj koj ke gi donese rabotite na svoe mesto.
06.07.2009 09:48 | (59) | Like
Ohrid, 06.07.2009 09:46:59
Za zal, ima golema vistina vo seto ova. Plostadot vo Ohrid e sveden na nivo na palanecki panagur. Bez kontrola postaveni masi, sankovi, skari za pcenki, frizideri za sladoled, podvizni semkarnici i slicni gluposti. So e mnogu-mnogu e. Samo ne znam dali nekoj ke ponesit odgovornost za seto ova ili pak seto toa ke se zaboravit-do sledniot pat.
06.07.2009 09:46 | (33) | Like
mm, 06.07.2009 09:41:51
tekstot e apsolutno primenliv i za skopje. situacijata vo ohrid vo nisto ne se razlikuva od debarmaalskata "arhitektura" vo skopje, mentalitetot na skopjani i malodushnosta i kratkovidosta na gradonacalnicite
06.07.2009 09:41 | (52) | Like
cara, 06.07.2009 09:28:14
Sega karsia Ohrid vo Pogradec se ocekuva investicija 800 mil Eyra pa ohrigani ke odat tamo za turizam
06.07.2009 09:28 | (33) | Like
ohriganka, 06.07.2009 09:20:38
Ova zvucit kako nekoj da sakat da mu pravit na ohrid losa propaganda. Kako po obicaj, nikogas ne go cenime ona sto e nase. A za dozivuvanjata sto nie provincilajcite gi dozivuvame vo t.n. metropola imat da se pisuvat mnogu...Nemozam da go citam cel teks ama od toa malku sto go procitav, zarem skopjani kupuvet nesto od ohrid, poveketo doagaat tovareni od po hasap uredeniot bitpazar. I koga ke dojdete vo Ohrid pristapete objektivno a ne progrcki posto ocigledno taa vie e omileneta destinacija i pokraj site ponizuvanja koi gi dozivuvame so godini, ne e vazno, tipicen makedonski sindrom..Me raduvat sto na mnogu svetski patnici ohrid im se dopaga, i zatoa povtorni se vrakaat i gopromoviraat ohrid nasekade po svetot za razlika od vas
06.07.2009 09:20 | (66) | Like
охриѓанец, 06.07.2009 09:18:26
100% Вистина! Редно беше мекој да напише ваква статија за Охрид! да се слушне за Охрид каков КОКОШАРНИК го направија!!! Охриѓанец сум и навистина жалам за ова што му го направи градоначалникот ! го осакати за следните 500 години!
06.07.2009 09:18 | (31) | Like
jaska, 06.07.2009 09:17:07
za zal ova e ziva vistina pa ne e samo na ohrigani ezeroto i dajte malce poveke kultura luge moi 21 vek e amante
06.07.2009 09:17 | (52) | Like
ana, 06.07.2009 09:01:33
Pa dobro be luge sakate da vi e cisto koga i samite ne se grizite za toa sakate cistota pa flajte odpadoci i cistete kako sto treba , a za Grcija idete koga ne znaete da si ja podrzete drzavata i ubavinite vo nea ,Grcive ne ve smetaat za luge a vie trcete kajniv sepak nasata drzava ima ubavina .Sakate evropa epa sega ke kostaat i sendvicite poskapo toa e EU.
06.07.2009 09:01 | (78) | Like
nebojsa, 06.07.2009 08:47:23
a mislis jasno im e zosto nema turisti, pa i da im kazes nema da veruvaat, tie si mislat site gi mrazat zatoa sto imale ezero, uste malce koga ke ve kupi nekoj ke vidite kako se raboti i se ceni toa sto go imas, glupi ohrigani
06.07.2009 08:47 | (31) | Like
nikola od bitola, 06.07.2009 08:43:22
koga vekje sum se odlucil da odam na odmor i da potrosam pari,ke odam na more.a ne vo ohrid da plakjam po 10 evra za smestuvanje od krevet i da jadam smrdeni sendvici od 120 denari.pa normalni li se so ovie astronomski ceni sakaat da privlecat turisti?!!grcija,hrvatska,bugarija,crna gora,albanija, smestuvanjeto se dvizi od 6 do 10 evra luksuzni apartmani,vo sekoj slucaj poeftino i podobro.
06.07.2009 08:43 | (54) | Like
nikola bt, 06.07.2009 08:19:15
Se ova sto go napisavte e vo red se soglasuvam ama ne mi e jasno kako mozi za ova grdotija od grad i luge domakini ebi veter da se plaka po 450 den od krevet
06.07.2009 08:19 | (38) | Like
Joccccc...o, 06.07.2009 08:03:54
Ima vreme da se sredat tie raboti. Ohrid si e dobar, i so mal zafat mozat da se otstanat nedostatocite na koi ni kazuva UNESKO.
06.07.2009 08:03 | (51) | Like
jane sandanski, 06.07.2009 07:56:18
Latas ne go sakam kako novinar ama komentarov e na mesto Tipot od Sv.Stefan e nacalnik na UJP-Ohrid
06.07.2009 07:56 | (27) | Like
Ohrid, 06.07.2009 07:52:46
Pa kako mozit ova stalno da se ponavjat sekoja godina, pred sezona. Lani imashe golemi zmii i zagadena voda, sega imat mnogu palanceka i selska atmosfera, pa sve neshto ne vi cinit, premnogu bilo skapo, pa Skopje vo centar e sekade poskapo od Ohrid. Ako zemite sporedba so cenite sekade e poskaop od Ohrid, so isklucok na delovi od Albanija. Pa dosta bre luge so ovie kritiki, da procitat nekloj shto ne bil ovde vo zivot ne ke mu teknit da dojdit Makedonija, pa so Ohrid cela Makedonija imat profit bre budali edni!
06.07.2009 07:52 | (58) | Like
марјан, 06.07.2009 07:29:50
јас во охрид не одам бидејки ми е досадно,нема ништо ново и убаво да се види.охрид го мразам. единствено место од охридското езеро би отишол во љубаниште(авто кампот).еднаш на поминување на кратко отидов и глетката ми остана во ум.па таму би отишол да експериментирам за одмор.на друго место не благодарам
06.07.2009 07:29 | (53) | Like
Siromashen!, 06.07.2009 06:53:02
More, more si e more!
06.07.2009 06:53 | (62) | Like
Alekso, 06.07.2009 06:23:07
ohrid e navistina katastrofa, pa zatoa i ne vredi da se odi voopshto. ne samo zaradi nabieni ceni i loshi uslovi tuku i zaradi 'prekrasnoto' mesno zhitelstvo
06.07.2009 06:23 | (51) | Like
Koljo, 06.07.2009 02:59:52
Jas licno ,od sekogas na odmor zaminuvam vo .Poradi toa sto klimata e perfektna,ne moram na 40 stepeni da cekam vo kolona od vozila da vlezam vo Grcija i da trosam moji evra vo drzava koja nema ama bas nikakov respektp rema Makedoncite(za niv sme SKOPJA).Edinstveno sto mora vo Ohrid da se stavi red za parkinzite, toa e agonija golema ,na nekoi od plazite nemaat WC,parkinzite se istotaka se golem problem.Jas Ohrid go sakam za odmor ,ama ovie gradskite tatkovci moraat da sredat mnogu raboti.A ovoj "STRUGA"sto komentira deka za eden sendvic so pleskavica 120denari mu naplatile i deka vo Rim tolku bila,golema rabota!Pa zosto ne odis vo Rim na odmor i nema da ti e krivo ,se ke tie "podmackano".Vo ohrid mora da se sredaat plazite ,na sekoja plaza mora da ima tusevi,dovolen broj na wc i ovie mangupite sto naplakat za parkinzite(a gi nema dovolno)treba nekoj da gi cukne po usite.
06.07.2009 02:59 | (53) | Like
krajno ogorcen OHRIGANEC, 06.07.2009 01:59:03
Za zal, no ziva vistina. SOKANTNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
06.07.2009 01:59 | (35) | Like
George Link, 06.07.2009 01:51:24
Не ми е јасно зошто баш сте се фатиле за Охрид ?!??!!???!!!????!!!! Целата држава ни е едно големо ........... СЕЛО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
06.07.2009 01:51 | (45) | Like
Deni, 06.07.2009 01:50:48
Znam deka nema da go objavis ali da si prasam:) Ti ja dignaa kolata so pajak ? Ti kasnese pivoto u Letnica 8 minuti ?, dobi partisko - konzervativno - socijalisticko - socijalna direktiva ? imase previse sol vo Leskovackata skara ? kajceto epten sporo te terase nakaj Kaneo ? taksist te stopi na taksimetar ? ne ti dala Rajna od Raca ? Gradonacalnikot zaeban pa ne popusta ? Sitel slabo se fakja od Meseista natamu ? nema nudisticka za novinarki u rolki? neznam sto tolku mu se sipa na Ohrid ama aj neka stavi " covekot " i tamu nekoe dete od 23 godini samo olabavi malku ziti se ......Kolku i da se zaebancija prasanjava ama edno do dve kje isteraat mala vistina na kraj.....taka da kazi si konkretno sto te maci ne deka kje ti se nalutime.........na kraj kraeva direktivata e sostaven element na zivotot vo 21 vek......Bidi pozdraven.......
06.07.2009 01:50 | (33) | Like
Ace, 06.07.2009 01:48:44
Bev vo Ohrid so prijateli. Se zasramiv pred niv. Navistina preskapi parkinzi, premnogu valkano i toa vo tvrdinata pa se po patekata kon Kaneo. Pa ete si resivme da si odime na 1 den za Sllun i prekrasno si pominavme na San Bich do pladne, rucek vo Ikea i vecerta vo 10 si se vrativme vo Skopje. Stopato poarno. Ohrid, ne fala...
06.07.2009 01:48 | (27) | Like
Климент, 06.07.2009 01:42:44
Латас, за појќето работи си во право особено за Св. Наум.
06.07.2009 01:42 | (53) | Like
Bratauced, 06.07.2009 01:35:12
Bratce, za ova te castam vo Alkapulko, ko ke dois Ohrid. Do vlakno e pogodena situacijata
06.07.2009 01:35 | (61) | Like
skopski, 06.07.2009 01:24:11
zivela Drac,Valona i mnogu mnogu ubavi plazi niz cela Albania pozdrav
06.07.2009 01:24 | (32) | Like
PS, 06.07.2009 01:18:44
Odlicen tekst... za zal ja otslikuva vistinskata slika vo Oh
06.07.2009 01:18 | (35) | Like
struga, 06.07.2009 01:09:58
Abe deka e ubavo ,ubavo si e vo Ohrid,ama brate preskapo e tamu.Pa sendvic obicen so pleskavica mi go naplatija 120 den,pa vo Rim tolku bese.Stvarno so cenite preteruvaat.Za 2 meseci tamu sakaat da se zbogatat.Pa uste vikaat,"Emi so sakate,em ezero da gledate i da platite poevtino??":)) Pa zarem kaj nas vo Struga ne e istoto ezero i istata voda.No zatoa ne se isti cenite so Ohrid.Zatoa ve povikuvam da dojdite vo Struga,em e poeftino em se poblisku plazite pa ne mora da odite so taksi do niv.
06.07.2009 01:09 | (39) | Like
Dejan, 06.07.2009 01:04:09
Dragane, znam deka si bil i si videl "како во било кој добар италијански, или шпански туристички центар" ama izgleda ne si bil vo Ohrid, samo si prosol so kola pa ti izgledalo dobro. Na site plazi sto gi naveduvash te gledaat kako evro vo kupaci, ti visat nad glava i ti buljat vo kafeto dali si go dopil. Site tie koncesioneri investirale 2-3 iljadi evra i sakaat za pola sezona da gi ustostrucat. Cest na isklucocite kako gorica3 koi imaat i parking i wc i tusevi i soblekuvalni i investirale 50-60.000 evra i za cudo tie ne ti visat nad glava nego imaat ponuda koja te tera da sednesh kaj niv Ova za lani, daj boze godinava da e podobro.
06.07.2009 01:04 | (51) | Like
Сезнајко, 06.07.2009 01:00:10
"Таква калакурница од смешни згради, дивоградби, самозаградени балкони, има и по главните улици низ македонските паланки - од Крива Паланка, Пехчево или Валандово, па се до поголемите села од типот на" Скопје. Бидејќи поголемо и понесредено село од Скопје нема на планета земја.
06.07.2009 01:00 | (48) | Like
aleksandar, 06.07.2009 00:55:00
Latas na mesto ti e komentarov. vo ohrid porasnav i nemozam da go prepoznaam i nikakvi sekjavanja ne se vrakjaat od detstvo koga kje go posetam. Go zatvorija celo krajbrezje so zgradi koi edna do druga samo gi lepat bez nekoja estetika. Se prodolzuva da se gradi i naseluva i sigurno za 20 god ohrid kje bide povrshinski kako edna bitola i taka kje ja zagrozi i prirodata a i ekoloshkiot sistem i ramnoteza. Gradonachalnikot si stava samo svoi lugje vo lokalnite institucii kako na pr vo komunalec. Lugje koi nemaat vrska so vodenje na kuche a kamo li edna organizacija. Ohrid ako ne isfrli intelektualci koi kje zastanat da go vodat odi vo pravec koj nema da e reverzibilen.
06.07.2009 00:55 | (64) | Like
STRANEC, 06.07.2009 00:54:55
Do novinarot D.P.L koj ja napisal ovaa statija. Gledam deka so zborovite"smrdi na selacana" gi smeta za najgolema navreda-edna ispravka do vas. Selata imaat najcist vozduh a gradovite smrdat duri trujat!Novinarite treba da pisuvaat so fakti a ne da ja uvreduvaat polovina od populacijata na MKD koja zivee vo selo!
06.07.2009 00:54 | (31) | Like
jonny, 06.07.2009 00:44:21
zatoa jas ke si odam vo pretor kaj so covek mozi vistinski da se odmori a ne da gi gledam istite faci kako se guzvaat vo ohrid samo da bidat videni. i pretor ima barovi na plaza so dobra muzika restorani samo sto cenite ne se pumpaat ko vo ohrid i e relaksirano
06.07.2009 00:44 | (26) | Like
vrves, 06.07.2009 00:16:15
Pa neli ovaj gospodin od gradonacalnik, vo tekot na kampanjata bese obvinet deka napravil nered vo urbanizmot i samo so ne e priveden. Go sedna do nego Boriza od Rejna i sega nikoj nisto ne mu mozi, sramota aku nekoj od Skopje go procita komentarov ve molam kaze te mu na premierot zosto vo Ohrid vladee koalicija na licni interese pomegju Boro od Rejna i Aceta od s.Marunista struskokoj vo opstinata samokadri od opstina Struga nosi,a sega i vo podracnite ministerstva se obiduva preku Boris da stavi struzani(clenovi na SDSM),na rabota iako ima zabrana zavrabotuvanje!
06.07.2009 00:16 | (67) | Like
Mister No, 06.07.2009 00:14:03
Izgleda deka Ohrid i ohrigani ne postojat! tamu ima nekakov klon na nekogasen Ohrid! Za cenite da ne zborame! Kako da ste vo Spanija- 150 den. stolce- zabegani se nema sto!! Za patistata do Ohrid i niz gradot- nema komentar! Ako doagate za prv pat nema sansa da se snajdete i od Skopje da stignete do Ohrid, (patokazi nema- limot e ukraden) da li preku Kicevo ili Bitola -seedno! Turizam na ohridski nacin( da ne recam-makedonski nacin)-da se zemeat pari od bilo sto i za bilo sto!!
06.07.2009 00:14 | (49) | Like
GLADIJATOR, 06.07.2009 00:04:37
KOJ BIL NA ODMOR VO hrvatska ,turcija ili spanija ,znae deka : nitu plazite se svetski nitu deka ima nekakva zabava vo OHRID . a za gradot I TREBA DA IZGLEDA SELSKI ,AMA VO PRAV SMISOL NA ZBOROT .a ne kako sega .begas od skopje a tamu celo skopje.isti faci isti naviki.
06.07.2009 00:04 | (41) | Like
Beba, 06.07.2009 00:00:52
Ajde ne lupetajte. Koj si ima ezera, kako Avstrija, Kanada itn. si gi prodava niv. No Avstricite, vi garantiram, masovno odat na more. A da ne gi spomnuvame bogatite, tie gi ljubat Sejseli, Mauricius, Maldivi, Havai, a za vikend se relaksiraat na bliskite im ezera. Ohrid e slika na nasata seljacana, a Skopje e higienski poloso, no tamu ne letuvame. Celiot napis ne e turlitava tuku povece nalikuva na bors ili Bljak.
06.07.2009 00:00 | (29) | Like
Petre, 05.07.2009 23:44:05
vo Ohrid vladee i se uste ke vladee urbanata mafia..ogromen broj novi gradbi od pred 5-6g se uste nemaat imoten list; za "lepenkite" na starite kuki da ne se zboruva, ulickite stanaa kako tuneli, pa koga ke duvne posilen veter potsekaat na aerodinamicki tunel za ispituvanje na avioni.. posebna prikazna e nasilnoto odnesuvanje na motornite camci, od najbednite ohridski kajcinja koj ili izigruvaat taxi ili badijaldjii - voajeri, pa do agresaivnite jet-ski ..duri golemite brodovi go prekrsuvaat zakonot i plovat vo zonata 200m od obalata; ne samo sto gi zagrozuvaat plivacite ,malite rekreativni camcinja i kajacite sto veslaat, tuku go ZAGADUVAAT ezeroto do Besvest..
05.07.2009 23:44 | (49) | Like
Trajko, 05.07.2009 23:40:51
Sekoja cest za sve sto e napisano, a Ohrigani neka si ja cuknat glavata i da razmislat sto ponatamu. Sekoja cest za ova.
05.07.2009 23:40 | (51) | Like
ID, 05.07.2009 23:30:28
И Д.П.Л станал стучен аналитичар за туризам. Браво. Во статијата, ништо ново. Сме биле во Охрид, знаеме што има таму. Да не знаев кој ја пишувал статијата и да не знаев кој е градоначалник на Охрид, можеби статијата ќе ми беше поинтересна.
05.07.2009 23:30 | (28) | Like
Dzole, 05.07.2009 23:27:51
Odlicen opis.Aj da prodolzite i za Skopje- opstina Centar na primer region Ruzveltova,Sobranie na RM,rekata Vardar.Vo serii, region po region.Mozebi ke ima nekoja korist od seta rabota a ne samo konstattacii.Za 52 ponedelnika godisno 52 regioni vo RM. Bi bilo izvonredno da se razmrdaat site odgovorni i nadlezni institucii i organi.Sekako ako imaat cuvstvo za nekakva odgovornost.
05.07.2009 23:27 | (46) | Like
МК, 05.07.2009 23:21:32
Многу точно.. ВЕЧЕР има чиста 5-ка!
05.07.2009 23:21 | (57) | Like
Gox, 05.07.2009 23:19:28
Prvo,premnogu seljacana i palanka e upotrebeno vo tekstot..Tolkav fond na zborovi ima novinarot,ili ? Vtoro,garant e nekoe "skopjanciste" sto gi mrzi ohrigjani zosto mora da plaka 17 denari za kebap,a ne saka,posto u Skopje mu se poevtini,pa duri i duplo :) Na kraj kaza nesto dobro,mozda go zaleale so nekoe ladno "Skopsko" pa moral da skrtne i nesto + :) Shega na strana,stariot del na Ohrid seuste e dobar za setanje,plazite,daj Boze da gi sredile,redno bi bilo da e taka,ama centarot i odnesuvanjetoa na lugeto,ne se nadevam deka nekogas ke uspeat da se sredat ... So cest na isklucoci,se razbira !
05.07.2009 23:19 | (44) | Like
Ohriganec, 05.07.2009 23:13:04
Срам да ви е само знаете да критикувате и глупости да кажувате. Скопје да не е почист град од Охрид??? И не ми е јасно кога се е овдека објективно зошто авторот на текстов (иако името се надѕира) се крие зад иницијали!!!
05.07.2009 23:13 | (26) | Like
 

 

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ
Насловна

 
Гола вистина

 

Снег на Водно
Блесок 10
 
Марфи
Само просечната личност секогаш дава се од себе.