сабота, 26 јануари 2008  ::  Бр. 13710
Маркетинг Контакт Импресум Претплата Пријатели Архива
Излегува секој ден освен недела. Првиот број излезе на 11.11.1963 год.
 
НАСЛОВНА Вести Економија Скопска Балкан Црна хроника Култура Life Style Спорт Stars Свет Репортажа Од почеток Видео
Вести


СО ОДЛУКА НА СОВЕТОТ НА ГРАДОТ


Свети Нектариј - заштитник на Битола


Советот на Битола, вчера, донесе одлука Свети Нектариј да биде прогласен за заштитник на градот, а 18 декември да се празнува како негов ден. Со тоа е продолжена многувековната световна традиција кога градот бил наречен Манастир, зашто во него имало 100 цркви. Во образложението на Преспанско-пелагониската епархија, доставено до советниците, беше назначено дека Свети Нектариј е роден во Битола, а неговите мошти целосно зачувани почивале во Света Гора. Тој бил еден од големиот број свештеномонаси што ги имало во минатиот богат духовен живот во Битола.

(П.С.)

Статијата е прочитана 3358 пати. #

Зошто мојот коментар не излегува на Web страницатa?

Оставете коментар за објавената вест
Сите полиња се задолжителни!

Од кого:


Коментар: 


*Ве молиме впишете ја шифрата и притиснете испрати
ASP CAPTCHA Generator 

    

 

 

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ
Насловна
 
Гола вистина
 

Снег на Водно
Блесок 10
  

 

m
Во секоја формула константите треба да се третираат како варијабли.