среда, 02 јануари 2008  ::  Бр. 13690
Маркетинг Контакт Импресум Претплата Пријатели Архива
Излегува секој ден освен недела. Првиот број излезе на 11.11.1963 год.
 
НАСЛОВНА Вести Економија Скопска Балкан Црна хроника Култура Life Style Спорт Stars Свет Од почеток Видео
Култура


ОД ИСТОРИЧАРОТ ДИОДОР СИКУЛСКИ


Погребната кола на Александар Македонски


За погребот на Александар Трети Македонски постојат многу историски записи. Еден од најрелевантните е на историчарот Диодор Сикулски. Во "Портал", гласник на Македонски духовни конаци, е пренесен токму преводот на неговиот напис за погребната кола на Александар (Диодор Сикулски, I век п.н.е., Либер XVIII, 26, 27.). Преводот е на проф. д-р Љубинка Басотова. ВЕЧЕР го пренесува во целост овој несекојдневен и опсежен опис на погребната кола на војсководецот


"Првин со чекан направиле златен ковчег, според големината на телото (на Александар); него до половина го исполниле со миризливи материи, за да шири пријатна миризба и да го сочува телото од распаѓање;
Над ковчегот поставиле златен капак, така точно прилагоден, што ја опкружувал целата надворешна страна (на ковчегот).

Над сето ова префрлиле порфирна прекривка, прекрасно извезена со злато; околу неа се наоѓало оружјето на починатиот, со што се давал увид во делата што тој ги извршил.

Потоа довлекле кола, на којашто требало да се пренесува телото; на горниот дел од колата се наоѓала златна сводеста одајаа, направена од скапоцени камења; таа била долга осум а широка дванаесет лакти.
Под врвот на сводот од одајата се наоѓал квадратен златен трон, на кој биле претставени глави од трагелафии во величина на две дланки; на прстени, како украс биле прицврстени разнобојни венчиња, како цветови;

На врвот имало мрежеста завеса, на којшто виселе огромни ѕвонци, за да може од далеку да се слушне дека колата се наближува;
На аглите од сводот, на секоја страна стоела Победа, со трофеј во рацете;

Сводот бил држен од златен перистил со јонски капители; внатре во перистолот, се наоѓала златна мрежа, со дебелина од еден прст, над којашто паралелно биле поставени по четири плочи, на коишто имало претставени фигури; овие плочи биле еднакви по величина со ѕидовите на "гробната одаја".

На првата плоча се гледа колесница, богато изработена од метал; на неа седи Александар со убав жезол во раката; околу кралот под оружје врви Македонската гарда и Персијци, наречени "мелифори"; пред сите нив оделе војници, што го носеле оружјето;

На втората плоча била претставена колона слонови, украсени според воениот обичај; на нив, на чело јавале Инди, а одзади Македонци, со нивното вообичаено оружје;

На третата плоча се гледаат коњичките чети, коишто прикажуваат како се развива една битка;

На четвртата плоча се претставени кораби, подредени за битка;
На влезот од оваа "одаја" се наоѓале златни лавови, коишто како да гледале во оние, што влегуваат внатре; Од средината на секој столб нагоре, се до капителите се издигал златен акант;

Над сводестата одајаа над средината на сводот, на отворено бил прострен порфирен килим, на којшто била положена голема златна круна од маслинови гранчиња; кога сонцето со своите зраци ќе ја допрело, создавале молскава и треперлива светлина, така што одвреме-навреме, како да предизвикувала молњи;

Од страните на колата, над којашто се наоѓала целата оваа градба, стрчеле по две оски, на коишто се вртеле четири персиски тркала, чиишто пречки биле позлатени; само оној дел од тркалата, што допирал до земјата, бил железен;

Крајните делови на оските, што стрчеле биле од злато и на нив имало златни лавовски глави, чиишто усти држеле копје;

Околу средината на должината на колата, во средишниот дел на "одајата" , се наоѓала механичка оска, којашто, на сета оваа градба и давала рамнотежа, за да може колата да се движи без нишање и на нерамни места;

Имало четири процепа; на секој од нив бил прицврстен четворен ред јареми; на секој јарем биле врзани по четири мазги, така што вкупниот број на мазгите бил шеесет и четири; тие биле највнимателно одбрани според големината и силата. Секоја мазга на главата имала позлатена круна, од двете страни на устата им виселе по две ѕвона; околу вратот имале ѓердани од скапоцени камења.

Каде се наоѓа гробот на Александар Македонски?
Каде е гробот на Александар Велики прашање кое ја интересира не само македонската јавност, туку и светската. Таа тема е универзална, бидејќи гробот на Александар Македонски до ден-денес точно не е утврдено каде се наоѓа. Барем така тврдат некои научници. Го пренесуваме размислувањето на археологот Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство.

- Историските податоци говорат дека по смртта на Александар Македонски, Птоломеј, којшто владел и кој формирал Птоломеева династија во Египет, го однел ковчегот со неговото тело. Се смета дека ковчегот со телото на Александар Македонски било однесено во Египет, во Александрија и има податоци дека токму таму се наоѓа гробот, во место кое е заѕидано и не може да се влезе во внатрешноста. Историските податоци велат дека Нерон, Калигула отишле таму и се поклониле пред гробот на Александар Велики, бидејќи тој за нив бил нешто како идол.

Но, постојат и други теории коишто велат дека телото, односно ковчегот на Александар Македонски било заменето и тајно пренесено на просторите на Македонија, бидејќи Александар бил всушност македонски. Една верзија е дека неговото тело е во Епир, каде што живеела неговата сестра, а другата верзија дека се наоѓа на старите Пајонски гробишта во нашата денешна Македонија, каде бил погребан по барање на неговата мајка Олимпија. Јас би сакал да верувам во оваа втората верзија, вели археологот Паско Кузман.

Дејан ТРАЈКОСКИ
(А. Ј.)

Статијата е прочитана 15701 пати. #

Зошто мојот коментар не излегува на Web страницатa?

Оставете коментар за објавената вест
Сите полиња се задолжителни!

Од кого:


Коментар: 


*Ве молиме впишете ја шифрата и притиснете испрати
ASP CAPTCHA Generator 

    
Vineam Makedonski, 02.01.2008 19:13:20
Ima edna stara prikazna za zlatniot konj sto e sokrien na plackovica toj konj e baran dolgo vreme od top generali na JNA no ne uspejaa da go pronajdat a vtorata prikazna dovaga od imeto Plackovica zosto se sobral celiot svet da go oplacuva najgolemiot na zemjata a kako sto e poznato vo dosegasnata makedonska a i svetska istorija toa e Aleksandar Makedonski legendi ili vistini ke pokaze vremeto...
02.01.2008 19:13 | (113) | Like
edf, 02.01.2008 18:07:24
caneeeee .pesto godini si nazat.si razbral nesto ali ne si dorazbral se .ti go napravija grobot so 2miloni dolari abe cane bre cane
02.01.2008 18:07 | (89) | Like
Risto Popovski, 02.01.2008 16:19:44
Grobot na Aleksandar Makedonski nema da se najdi nikogas? kako sto grobovite gi nema na Dionis, Herakle i Ristos taka i Aleksandar voskrsnal kako sto pred nego go napravija Dionis i najgolemiot Makedonski Heroj Herakle.
02.01.2008 16:19 | (96) | Like
Trpe, 02.01.2008 16:16:23
Grobot se naoga pod Tasino cesmice!
02.01.2008 16:16 | (101) | Like
Krivicar London, 02.01.2008 15:10:02
Cane zlaten kako mozam da te zapoznaam cedo moe. Ako ne znaes, poarno e da si kutis. Ako si glup togas nema lek. No ako se prepravas togas ce mi bide golem predizvik da te zapoznaam.
02.01.2008 15:10 | (81) | Like
PEONEC, 02.01.2008 14:28:41
Ne slucajno ALEKSANDRIJADATA sekoja godina tradicionalno se odrzuva vo KOCANI i okolinata,RAZMISLUVAJTE!.....
02.01.2008 14:28 | (71) | Like
kire, 02.01.2008 14:20:46
ah bre Cane da znam koj si!!!
02.01.2008 14:20 | (59) | Like
stole, 02.01.2008 14:17:36
ima i edna verzija deka grobot na ALEKSANDAR MAKEDONSKI bil vo Kocansko ili potocno vi podnozjeto na planinata Plackovica.
02.01.2008 14:17 | (108) | Like
mile, 02.01.2008 12:54:05
pasko ti i samiot si velikiot..........
02.01.2008 12:54 | (45) | Like
durmis, 02.01.2008 12:40:45
Nie ne sme svesni sto imame.Sto da se kaze za pronajdenata pogrebna kola kaj Delcevsko,cija e?Na koj mu pripagala?Vo koj period pripagala i koj bil vo toa vreme na tie prostori........??????takanarecen vladetel?Znaci toa e toa.Makedonija od iskopuvanjata na arheoloski lokaliteti moze da razvie strasen arheo-turizam i da raboti turbo kako nekoja fabrika od samofinansiranje.Da se vrabotat site nevraboteni arheolozi,arhitekti i drugi struki, a ponudata moze da bide od otvoren svetski karakter, za znatizelmi razni ,,Indijani Gons,, koj imaat merak za bilo kakvi istrazuvanja .Toa bi bilo potkrepeno so proektna dokumantacija (prethodno), za da istrazuvanjata bidat organizirani, a ne stihijski.Pa da vidite togas Makedonija kako bugetot ke go polni od vakov tip na Turizam (arheo-torizam).Na ovoj nacin i mnogu drugi arheoloski lokaliteti ke stanat dostapni za svetskata javnost , a ne da se pod zemja i na nikoj da ne mu koristat.
02.01.2008 12:40 | (83) | Like
boro, 02.01.2008 12:19:26
Im se voshituvam na luge koi ne prifakaat deka e vistina ona sto drugite sakaat da e vistina, a se trudat samite istata da ja otkrijat.
02.01.2008 12:19 | (50) | Like
dragi, 02.01.2008 11:56:03
makedonskata drzava treba da go odlikuva Risto Popovski -so orden za zasluga covekot koj e najzaluzen vo sobiranjeto na podatoci za makedonskata anticka istorija po svetot -I da potikne takvi makedonci da gi ima poveke vo svetot za da se rasvetli makedonskoto minato--Toa moze da go napravi segasnava garnitura na Republika Makedonija koja i samata im posvetuva golemo vnimanie na makedonskite koreni od antikata pa do denes....
02.01.2008 11:56 | (47) | Like
Itar Pejo, 02.01.2008 11:29:13
Neoficijalon, za nekogo i neverojatno, no grobot na Alexandar e vo blizina na Prilep.
02.01.2008 11:29 | (41) | Like
Skopjanka, 02.01.2008 11:20:20
Kutar Cane, takvite kako tebe ni go zagadija Skopje, a Makedonija ni ja dovedoa do ova deredze! Poveke zborovi ne se potrebni...
02.01.2008 11:20 | (56) | Like
Toni Mirceski, 02.01.2008 11:15:57
A bre Cane? Mnogu golem naivcina si bil!!! Kako mozes da veruvas deka grobot na Aleksandar III Makedonski bil otkrien. Toa ke bese nastan ne na decenijata tuku na Vekot za arheolozite od celiot svet. Mozebi gledas mnogu filmovi, no stvarnosta e druga. Dobro bi bilo so celo svoe ime i prezime da go tvrdis toa, zosto ne bi bilo fer taka direktno da 'plukas' kon nasite naucnici koi davaat prakticen pridones vo makedonskata arheologija i se na branikot na odbrana na nasiot identitet i stari koreni. Sakajki da potenciras na kameniot most pretpostavuvam na koja vodenica sakas da ja nasocis rekata. A stom ne go kazuvas prezimeto ili nesakas da se znae ili se sramis od nego. Imeto ti e dobro i geneza vleci od imeto na nasiot velikan koj e predmet na rasprava.
02.01.2008 11:15 | (89) | Like
veselin, 02.01.2008 11:07:47
Abe Cane.Se nesto ti smeta,te Pasko te Aleksandar.Grobot na Aleksandar e seuste tajna.Veke e preveden sredniot tekst na kamenot od rozeta od Egipet od makedonecot faraon Ptolomej .nekade 190 godini pred Hrista.I jazikot e ocigledno makedonski,bitolski dijalekt.I kaj nas ima otkrieno i prevedeno tekstovi stari po 7-8.000godina ,na ovoj nas denesen jazik.Mislis tek taka od Pentagon mu se javija na Vasil Iljov.Od licno iskustvo znam deka vo jazikot na Koptite(Egipetjani) ima mnogu makedonski zborovim a i pismoto e recisi isto so starrata kirilica.A za koj kral mislis deka e krunisan vo Skopje?Justinijan (Vistinijan) e od skopski Taor,no krunisan e vo Konstantinopol.No posto ti tegnes na sever i verojatno mislis na carot Stefan Dusan.koj e bozem srpski car.Toj e krunisan vo Skopje.Navistina prisustvuvase i peckiot patrijarh,no i trnovskiot,a i prestavnik od makedonskata Sveta Gora,no glaven bese ohridskiot arhiepiskop,koj mu bese i glaven sovetnik.Socuvana e i originalnata povelba na car
02.01.2008 11:07 | (53) | Like
igor, 02.01.2008 10:51:01
CANE ti ne si Makedonec ti si izgubena dusa koja luta bez kompas . ti ne postois . ti si nisto te nema .Ako taka mislis
02.01.2008 10:51 | (62) | Like
Aleksandar Makedonski, 02.01.2008 10:25:02
Od Jadran do Indija, od Dunav do Egipet, celiot toj prostor celi 2 veka bil pod vlast na Makedoncite. Samo glupaci kako Cane mozat da tresat gluposti deka Makedoncite bile Grci. Najgolem neprijatel na Grite otsekogas bile Makedoncite, a za Makedoncite Grckata kultura sekogas bila ceneta, no i fakt e deka Grcite bile Makedonski robovi i potcineti.
02.01.2008 10:25 | (51) | Like
От село, 02.01.2008 09:50:19
Телото на Александрос е в Скопие, на Шутка..........Бухахахахахаха
02.01.2008 09:50 | (51) | Like
bill, 02.01.2008 08:58:32
a be cane ti da ne si nekoja prodadena dusa posto gledam mnogu se razbiras od istoria i poznat si po celiot svet i zatoa mnogujades g---a
02.01.2008 08:58 | (79) | Like
Archelay, 02.01.2008 07:36:58
Edno od toa sto atinjanite nesvestica gi faka e i moznosta sto na ovoj nepovtorlivMakedonec grobot moze da mu bide ili vo Bonce ili vo Va landovo.Nezavisnost na Makedonija e penicilin za site tie sto do den denes lazat vo interes na Atina sto znaci koga togas vistinata ke izle za a ova parce od Makedonskiot poluostrov ke bide brend na Svetot
02.01.2008 07:36 | (64) | Like
torbesh, 02.01.2008 06:14:13
kutrite potomci na aleksandar sega i negoviot grob verovatno ke go najdete vo skopskoto kale ili pa i vo zajcev zid mozno e i na kirilica da pisuva tuka lezat posmrtnite ostatoci na vasiot king aleksandar
02.01.2008 06:14 | (60) | Like
neprostenkov, 02.01.2008 05:52:56
Do cane! Da recheme go nashle grobot vo egipet,a shto imat grcite da se kurchat so tugi kralevi icarevi koga grcite nemat pronajdeno ni tu eden grob od toa vreme na grchki vladateli zoshto? zatoa shto obichaite na grcite bile mrtvite tela da gi gorat.
02.01.2008 05:52 | (61) | Like
Gore, 02.01.2008 05:41:14
Abe Cane, Top eden. Ako objavile vo amerika, toa znaci deka vistina bilo a? Pa objavija i deka CIA ima podatoci deka Irak ima atomska bomba, ama...
02.01.2008 05:41 | (68) | Like
extra, 02.01.2008 05:33:03
Alexander The Great Mystery Written by T. Peter Limber Alexander's Macedonian veterans—the hard men he had led to victory after victory, the nucleus of his forces—could not believe that their beloved young leader was dying. They demanded, with an insistence that verged on mutiny, to see him themselves. All day long, grief-stricken soldiers shuffled past in an endless line as Alexander, barely alive, lay on his cot in Nebuchadrezzar's already-ancient palace in Babylon. A slight nod of his head, a movement of his hand or eyes, was all he could manage to acknowledge them, but "he greeted them all," wrote a chronicler. For 12 years Alexander had personally led his men from rugged highland Macedonia, in the north of the Greek peninsula, first destroying rebellious Thebes, then crossing the Hellespont—today's Dardanelles—to begin his revenge on Persia. His troops fought their way across Anatolia, subjugating the great Persian Empire, defeating even the Bactrian armored cavalry
02.01.2008 05:33 | (80) | Like
Of Lele, 02.01.2008 04:14:55
Nikogas nemav i ponatamu gledam , da netreba da imam, nikakov respekt za makedonskive ,,Naucnici-Akademici", zosto sekogas bea alatki na dnevno politickite potrebi.,a toa znaci sekogas bea i se ANTIPODE na naucnata vistina.
02.01.2008 04:14 | (63) | Like
Egeec, 02.01.2008 01:37:47
Decki pa uste nekako,slucajno da se otkrie kaj nas,toa ke bide zejotres,ovie grcistava abe sto grcista site sosedi do eden ke crknat od maka,ke pocrnat uste poveke.
02.01.2008 01:37 | (52) | Like
Cane, 02.01.2008 00:15:59
Dobro be Pasko Kuzman dali voopsto znaes sto rabotis i kade zivees.Pred 7-8 godini ekipa od svetski arheolozi go pronajdova grobot na Aleksandar Veliki vo Egipet(Aleksandria).I da povtoram na plocata pisuvalo na grcki jazik za tvoja informacija.Cel svet go vide ona sto go pokaza amerikanskata televizija i so denovi gi povtoruvase ovie nesekojdnevni otkritija.Vodac na ekipata bil od SAD.Pa sega ne me cudi sto nasiov narod ne ja znae svojata istorija oti takvi kako Pasko gi bunat lugeto.Ili mozebi toj fantazira deka eden den(mozebi na sveti Zivko) bas toj treba da go otkrie grobot koj e veke otkrien.Dobro be covek kade zivees i vo koe vreme. I da ne si mu bas ti rodnina na Aleksandar. Ili mozebi pak ke tvrdis deka skopsko Kale e Anticki makedonski grad.Dali ti voopsto znaes koj e krunisan vo Skopje i koj go sidal i Kaleto i mostot preku Vardar.Sigurno deka ne znaes oti po imeto ti ne si Skopjanec tuku nekade od makedonskata dlaboka provincija.Podobro ke bese da si ostanese tamu.I koj t
02.01.2008 00:15 | (71) | Like
Amsterdam,, 01.01.2008 23:53:06
Kako informacija : Do sega Grcite imaat najmalku 400 -tini pati objaveno, deka go pronasle grobot na Aleksandar. Sekogas koga ke im "zgustit"tie go naogaat grobot ,so sto dobivaat golem prostor vo Svetskite mediumi ,odnosno postignuvaat svoja cel.. Posleden pat bese pred dve godini koga cela Svetska javnost prenese deka vo Egipet e pronajden grobot na Aleksandar ,go pronajde edna Grkinka od nivnata Arheoloska skola. Vo Holandija ,pred dve godini mediumite se bavea nekoe vreme so segasnava teorija deka grobot mozebi se naogat vo Makedonija,deka teloto na Aleksandar e potopeno vo bure so med,za da moze polesno da se prenese i da ostane celo. Teloto verovatno e vo Makedonija ,zatoa sto po negovoto zaminuvanje na Aleksandar vo Voenite operacii vo Azija i Afrika ,nikogas poftorno ne se vratil vo Makedonija.Verovatno zelbata posmrtna ,mu bila barem mrtov da bide vraten uste ednas vo Makedonija,..da se nadevame.
01.01.2008 23:53 | (75) | Like
 

 

 

НАЈНОВИ ВЕСТИ
Насловна
 
Гола вистина
 

Снег на Водно
Блесок 10
  

 

m
Стварноста е илузија предизвикана од недостаток на алкохол.